Πορτοκαλόπιτα

Υλικά


1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουταλιές σούπας μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες ή 2%
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας

για το σιρόπι

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1/2 ποτήρι νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία, το απλώνουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει για μισή ώρα, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κομματιάζουμε το φύλλ ο σε ακανόνιστα κομμάτια με το χέρι. Ρίχνουμε το κομματιασμένο φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά και να μην υπάρχουν σβόλοι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε όλο το υλικό. Ψήνουμε τη πορτοκαλόπιτα για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, μπήγουμε ένα κοφτερό μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Αφήνουμε τη πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού. Όπως είναι καυτό το σιρόπι περιχύνουμε τη κρύα πορτικαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου