Βασιλόπιτα Αγιάσου

Υλικά


Για τη γέμιση

1 κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 ½ κιλό ζάχαρη
μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
μισό κουταλάκι κανέλα και γαρίφαλο
700 γρ. βούτυρο
μισό κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο

Για την ζύμη

6 ποτήρια νερό χλιαρό
1 ½ φλ. τσαγιού λάδι
μισό κουταλάκι σόδα
μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι ξύδι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει (περίπου 2 κιλά ώσπου να γίνει ένα ζυμάρι σφιχτό όπως του ψωμιού)

λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα



Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Την ανοίγουμε με τα χέρια μας σαν πίτσα όσο λεπτότερη και μεγαλύτερη γίνεται, στη συνέχεια ρίχνουμε το ένα πέμπτο από τον βούτυρο, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και το τυρί και τα πιέζουμε με τα χέρια μας. Κλείνουμε σαν μπουχτσά (φάκελος) την ζύμη, την ξανανοίγουμε πίτα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 5 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κάθε φορά διπλώνουμε την ζύμη από την αντίθετη πλευρά.
Κάνουμε σχέδιο με πιρούνια και αλείφουμε την πίτα με βούτυρο. Την τρυπάμε σε τέσσερα σημεία με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας και ρίχνουμε άλλες 2 κουταλιές βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

Μη ξεχάσουμε να βάλουμε το φλουρί …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου